Szamossályi község szegregátumaiban élő személyek lakhatási feltételeinek fejlesztése

 
A kedvezményezett neve: Szamossályi Község Önkormányzata 
A projekt címe:Szamossályi község szegregátumaiban élő személyek lakhatási feltételeinek fejlesztése
A projekt azonosítószáma: EFOP-2.4.1-16-2018-00121
A szerződött támogatás összege: 199 600 000 FT
A támogatás mértéke: 100 % 
A projekt kezdetének dátuma: 2018.10.01.
A projekt  befejezésének dátuma: 2023.08.31


Szamossályi községben a meglévő kis kiterjedésű szegregátumban élő 106 fő lakhatási feltételeit kívánjuk fejleszteni. 
 
A projektbe 40 fő 16-54 éves korú célszemélyt vontunk be.
A projektben a Csillag Szolgáltató Ház funkciót a Művelődési Ház fogja tölti be, amelyben áthelyezésre kerültek a mellékhelyiségek, és korszerűsítettük az elektromos rendszerét. A Csillag Szolgáltató Pont a 465 hrsz ingatlanon valósult meg a Hunyadi u. 22.szám alatt. A két funkció hosszú távú fenntartását és üzemeltetését az önkormányzat vállalja. Mivel a Csillag Szolgáltató Ház a település központi részén helyezkedik el, a szegregátumból is jól megközelíthető, kis távolságra fekszik.
A szegregátumban három ingatlant vásárol meg és részben bővít és teljesen felújít az önkormányzat. A szegregátumon kívül további 3 ingatlanban hozunk létre új szociális bérlakást. A 328. hrsz. ingatlanból csak üres telket vásárolunk, amelyre új ház épül. Két további, lebontásra ítélt ingatlan helyén szintén új lakások épültek. Az 7 új szociális bérlakásba 34 fő költözött. Minden szociális bérlakásba megújuló energiaforrásként fatüzelésű kazán és radiátor került beszerelésre, amelyet villamos keringető szivattyú egészít ki. A fával történő fűtés a leggazdaságosabb megoldás, a szabványoknak megfelelő hőszigetelés után a lakás annyi fával fűthető, amennyit korábban egy helyiség fűtésére használtak fel. Az új építésű lakásokra napelem került, amely éves szinten ingyenessé teszi a villamos energia felhasználását, így a korábban villamos energiára fordított költségeket az újonnan megjelenő, víz- és egyéb költségekre tudják fordítani a beköltözők. A napelemmel el nem látott  bérlakásba kártyás villamos mérőóra került felszerelésre.
 Összesen 7 db szociális bérlakás jött létre, ebből 3 db felújított-bővített, 4 db teljesen új . A szociális bérlakásokba palackoz gáztűzhelyet, konyhabútort, étkező asztalt-széket, mosógépet, hűtőszekrényt,  fürdőszoba bútort fogunk vásároltunk, a kamrákba polc került.
A közösségi élet fejlesztéséhez a település integrált részén –  az általános iskola udvarán új játszótér épült.  A projektben kitűzött célok megvalósításához 199 600 000 Ft támogatást használtunk fel.